Видове косопад

    Загубата на коса се проявява в много форми и е често срещано оплакване. В зависимост от причините за възникване съществуват няколко вида косопад:

  • Alopecia androgenetica (андрогенна алопециа мъжки и женски тип) - дължи се на наличието на рецептори в космените фоликули за един от продуктите на обмяната на тестосерона (DHT). Активирането на тези рецептори отключва процес на атрофия на кръвоносните съдове, кръвоснабдяващи засегнатите фоликули. Това предизвиква постепенна миниатюаризация на  фоликулите, намаляване диаметъра на косъма, скъсяване на фазата на растеж и удължаване на фазата на покой. Така фоликулите стигат до състояние на нефункционалност          


  •  Alopecia areata (кръгова алопеция) - дължи се на автоимунно заболяване, при което имунната система разпознава част от структурите на космените фоликули (ендотелните клетки на капилярите в космения булбус) като чужди и произвежда антитела срещу тях. Това потиска растежните процеси в космения фоликул и предизвиква опадане на космите в определени участъци от тялото.


  • Alopecia totalis - автоимунно заболяване, характеризиращо се с липса на космен растеж при фсички фоликули. Често алопеция ареата преминава в алопеция тоталис.


  • Посттравматична цикатрициална алопеция (след травми) - дължи се на увреждане на космените фоликули при механична травма, изгаряне или патологичен процес, водещ до образуване на цикатрикциална тъкан в хода на оздравителния процес.


  • Тракционна алопеция (при трихотиломания или много стегнати плитки) - наблюдава се при, хора страдащи от трихотиломания. Трихотиломанията е заболяване , което е свързано с неконтролируемо желание за скубане на косми от тялото. Тракционната алопеция може да се причини и от прекалено стегнати плитки.

 


  •  Alopecia neonatalis (вродена алопеция) - дължи се на вродена липса на здрави космени фоликули в засегнатите участъци.


 

  • Deffluvium senilis (старчески косопад) - наблюдава се при хора в напреднала възраст. Характеризира се с дифузно засягане на цялата коса.
  • Deffluvium post partum (косопад след бременност) -след края на бременността се наблюдава временно понижаване нивата на женските полови хормони, което често усилва косопада и влошава състоянието на косата. Този косопад е преходен и загубата на коса намалява след нормализирането на хормоналния баланс.

   Въпреки че има много вероятни диагнози, андрогенната алопеция е най-честата причина за загуба на коса при мъже и жени.

Coll3