Медикаменти

   Лечението на андрогенната алопеция е комплексно и включва както консервативни, така и оперативни методи. 

    На пазара са налични многобройни продукти,обещаващи растеж на нова коса. За съжаление в 90% от случаите се касае за чиста проба спекулация с липсата на достатъчно информация сред хората, страдащи от този проблем. Факт е, че правилните медикаменти, приложени в адекватни количества и по подходящ начин, могат да увеличат продължителността на анагенната фаза на засегнатите от процеса на оплешивяване косми, както и тяхната дебелина, но няма как да доведат до растеж на нова коса там, където фоликулите са стигнали до нефункционалност. Увеличаването на диаметъра на космите и удължаването на анагенната фаза водят до подобряване състоянието на косата, като визуално тя изглежда по-гъста. Истинската цел на консервативното лечение е да потиска процеса на андрогенна алопеция и да запази наличната коса колкото е възможно по-дълго. Единственият ефективен начин за възстановяване на вече изгубената коса е чрез трансплантация на незасегнати от процеса на оплешивяване космени фоликули.

    На този етап съществуват две групи медикаменти, които ефективно повлияват процеса на андрогенна алопеция:

I-                   Вещества, които разширяват кръвоносните съдове на засегнатите фоликули и така увеличават притока на кръв към тях- Minoxidil, Minoxidil sulfate (с по-висока активност от чистия MInoxidil), Aminexil (с по- ниска ефективност от Minoxidil).

II-                Вещества, потискащи действието на DHT(антиандрогенни препарати)- FinasterideDutasterideSpironolactone, Cyproterone acetate,Cimetidine,Ketoconazole, естрогенни и прогестеронови аналози. В зависимост от механизма на действие антиандрогените могат да бъдат разделени в три подгрупи:

      1. Антиандрогени, потискащи ензима 5-алфа редуктаза.
      2. Антиандрогени, блокиращи рецепторите за DHT.
      3. Антиандрогени, потискащи производството на прекурсорите на DHT.

    Съществуват строго определени различия в приложението на изброените лекарства при мъже и жени, като различията засягат както избора на лекарства, така и тяхната доза и начин на приложение.Единствените одобрени от FDA ( US Food and Drug Administration)лекарства за лечение на андрогенна алопециа са Minoxidil 5%(за мъже), Minoxidil 2% (за жени) и Finasteride (за мъже). Всички останали медикаменти се прилагат без официално разрешение, като се използват техните странични ефекти.

Лечение

    Точното диагностициране на типа косопад и правилният консервативен и оперативен подход са от съществено значение за постигането на добри резултати.  Консервативното лечение най- общо включва пет подхода, които могат да бъдат прилагани и в комбинация:

Coll3